Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesinden Filiz Özdemi'in haberine göre, Seçime kadar devam eden düşük faiz politikası binek araçları yatırım aracına dönüştürmüş bu durum fiyatları yukarı çekmişti. Seçimden sonra uygulamaya konulan yüksek faiz politikasıyla birlikte yatırımcı aldığı araçları satıp faize yatırmak istedi ancak bu kez de finansmana ulaşım zorlaşınca alıcı bulunamaz hale geldi. Araç piyasasında talep olmamasına rağmen satıcıların yatırımlık araçları aldıklarından daha düşük fiyata satmak istememesi nedeniyle araç piyasası durma noktasına geldi. Halihazırda araç piyasasında talep düşük, finansmana ulaşım zor, fiyatlar ise halen yüksek seyrediyor.

BAŞKAN İŞBİLEN YETKİLİLERE SESLENDİ

Nazilli Galericiler Sitesi Başkanı Suat İşbilen piyasanın içinde bulunduğu yapısal bozuklukların yapılan düzenlemelere rağmen devam etmesine isyan etti. İkinci el araç piyasasında işlerin tamamen durduğunu söyleyen Suat İşbilen “Faizler düşükken yüksek fiyattan yatırımlık araç alanlar şimdi zarar etmeden satmak ve elde edeceği parayı mevduat faizine yatırmak istiyorlar ama finansman sıkıntısı olduğu için satış yok. Talebin düşmesi ikinci el araç fiyatlarını yüzde 20 civarında geriye çekmiş olmasına rağmen satış sıfıra yakın. Biz bu durumdaysak yapılan düzenlemelerin uygulanmamış olması nedeniyledir. İnsanlar yüksek kar peşinde oldukları için bu hale geldik. İkinci el araçlar yatırım aracı olmaktan mutlak surette çıkarılmalı. Sektörün üzerindeki kara bulutlar ancak bu şekilde dağıtılabilir. Piyasayı bozanlara yönelik ağır yaptırımlar getirilmesini ve düzenlemelerin sıkı bir şekilde takip edilmesini istiyoruz” diyerek yetkililere seslendi.

Dünya Türk doğal taşını almaya geldi Dünya Türk doğal taşını almaya geldi

“İNSANLARIN AÇGÖZLÜLÜĞÜ PİYASAYI BOZDU”

Nazilli Galericiler Sitesi esnaflarında Mehmet Tayfur da piyasanın çok durgun olduğunu ve bu duruma gelinmesinde ana sebebin faizler düşükken arabanın yatırım aracına dönüşmesine bağlı olarak fiyatların aşırı yükselmesi olduğunu söyledi.Mehmet Tayfur “İnsanlar yüksek kar elde etmek için arabayı yatırım aracı haline getirdiler. Şimdi aldıkları fiyattan satmak istiyorlar ama faiz yüksek olduğu için finansman sıkıntısı var. Alım gücü kalmadı. Bu da piyasayı durma noktasına getirdi. Araç çok, talep yok, buna rağmen fiyatlar düşmüyor. Maalesef insanların gözü doymuyor. Bu da piyasayı alt üst ediyor” dedi. Nazilli Galericiler Sitesinde ikinci el ticari araçların fiyatı 250 bin liradan, binek araçların fiyatı 600 bin liradan başlıyor.

TRAKTÖR SATIŞLARI DA DÜŞTÜ

Tıpkı ikinci el araç piyasasında olduğu gibi traktör piyasasında da işler durma noktasına geldi. Nazilli Galericiler Sitesi’nde traktör satışı yapan Fehmi Mutluer traktör satışlarının geçen yılın ayına ayına göre 5’te 1 oranında gerçekleştiğini söyledi. “Son üç yılın en dibini gördük” diyen Mutluer “Faizlerin yükselmesi kredi imkanlarını kısıtladı. Vadesi de beş yıldan üç yıla düşürüldü. Bu sene tarım ürünleri de para etmeyince satışlar durdu. Düşük faiz politikası uygulandığı dönemlerde yatırım için traktör alanlar o dönem piyasayı şişirmişti. Şimdi satmak istiyorlar ama alan yok. Aldıkları fiyattan daha düşük fiyata satmak istemedikleri için fiyatlar da beklendiği kadar düşmüyor” şeklinde konuştu. Nazilli Galericiler Sitesi’nde sıfır traktör fiyatları 800 bin liradan başlayıp 3 milyon liraya kadar çıkıyor. Sitede traktör satışı yapan bir diğer esnaf Aydın Çobanoğlu da diğer meslektaşları gibi faizlerin yükselmesi nedeniyle ihtiyacı olanların finansman bulamadıklarını, vaktiyle yatırımlık traktör alanların da düşük fiyattan satmak istemedikleri için fiyatların yüksek seyrettiğini belirterek “Önümüzdeki mart ayında piyasanın yeniden hareketleneceğini düşünüyorum” dedi. 

Kaynak: MURAT TAN