Söyleşiye, ADÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuh Kılıç ve Prof. Dr. Erkan Salan, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Ahmet Uzun, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Hale Bozkurt, Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akkaya, Basın İlan Kurumu Aydın Şube Müdürü Haşim Poyraz, Basın İlan Kurumu Muğla Şube Müdürü Muharrem Mermertaş, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol yaptı. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, dezenformasyonun yayılma hızının da arttığına değinen Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, “Toplum olarak, bilgiye erişimde şeffaflığı ve doğruluğu teşvik etmeliyiz. Yalan haberlerle mücadele etmek için birlikte çalışmalıyız. Çünkü gerçek bilgiye dayalı bir toplum, daha sağlam ve adil bir dünya inşa etmek için ilk adımdır. Bu önemli konuda fikir alışverişi yaparak, daha güçlü ve dirençli bir toplum oluşturmak için birlikte çaba harcamalıyız.”  dedi.

Kuşadalı miniklerin ilk mezuniyet heyecanı Kuşadalı miniklerin ilk mezuniyet heyecanı

Geçmişten günümüze dezenformasyon örneklerine değinen Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin faaliyetlerinden ve en doğru bilgiye nasıl ulaşılabileceği hakkında katılımcılara bilgi verdi. Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu bir dönemde iletişim araçlarının da çoğalmasıyla dezenformasyonun kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kardaş, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi olarak gündelik olarak sosyal medyada üretilen yıkıcı sonuçları olabilecek alanları tespit edip kurumlar ile görüşüyoruz. İçerik doğru değilse konuya ilişkin ilgili medya kuruluşuna doğru bilginin aktarılmasını sağlıyoruz. Her ne kadar dezenformasyon artmış olsa da günümüzde bu bilgi kirliliğini fark etmek de o kadar kolay bir hale geldi. Dezenformasyonla mücadelenin ilk adımları çevrim içi izleme, zaafları en aza indirme, risk planı yapma, öncelikleri koruma ile gerçekleşir.” dedi.

Dezenformasyon konusunun popülerlik kazanmasıyla birlikte konuya ilişkin mücadelenin de yeni olduğunu ifade eden Kardaş, “Dezenformasyon sadece Türkiye için değil, tüm dünya için önemli bir sorun haline geldi. Bu sebeple dezenformasyonla mücadelede stratejik iletişimin gücünü görüyoruz. Bilgi kirliliğini basit yalanlar olarak düşünmeyin. 6 Şubat depremlerinde yaşanan bilgi kirlilikleri, afet kurtarma çalışmalarında zaman kaybına neden olmuş ve bunun sonucunda da çalışmalarda müdahalelere de engel olmuştur.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç tarafından, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdimi ile program sona erdi. Programın ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Rektörlük Binası’nda yer alan Adnan Menderes Fotoğraf Sergisi’ni ziyaret etti.

Kaynak: HABER BÜLTENİ