OKT’de pandemiden sonra istihdam arttı OKT’de pandemiden sonra istihdam arttı

Konferansa, ADÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem ve Prof. Dr. Erkan Salan, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Kemal Ramazan Haykıran, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Savaş Duman, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Toksoy, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkarak Milli Mücadelenin fitilini ateşlediğini ve 19 Mayıs’ın işgal altındaki Anadolu’yu teslim etmek istemeyen halkın, ülkemizi işgal etmeye çalışanlara ve emperyalizme karşı başlattıkları bir başkaldırı hareketi olduğunu ifade etti.

I. Dünya Savaşı’nda işgal altında olan vatanın savunma sırasında çok sayıda şehit verildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Toksoy, dönemin siyasi ve askeri gelişmeleri ile vatan topraklarında yaşanan işgaller hakkında da detaylı bilgiler vererek, “19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı tarihtir. Bu tarih, Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinin başlangıcı olarak kabul edilir. Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasıyla başlayan süreç sonucunda Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış ve Anadolu'nun pek çok yeri işgal altındaydı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktı ve ulusal direnişi başlatarak Türk Milleti’nin, işgalci güçlere ve emperyalizme karşı başkaldırmasını sağladı. Böylece 22 Haziran 1919'da yayımlanan Amasya Genelgesi ile Türk Milleti’ne bağımsızlık için birlikte hareket etme çağrısı yapıldı. Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde milli mücadelenin temelleri atılarak 29 Ekim 1923'te tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.” dedi.

19 Mayıs’ın yeniden dirilişin tarihi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Toksoy, 19 Mayıs’ın milletimiz ifade ettiği öneme vurgu yaparak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı neden gençliğe ithaf ettiğine değindi.

Konferans, soru-cevap bölümünün ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Salan’ın, katkılarından dolayı Prof. Dr. Ahmet Toksoy’a teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ