Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre,  CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, dökme zeytinyağındaki ihracat yasağını TBMM gündemine taşıdı.

Genel kurulda söz alan Bülbül, “Ticaret Bakanlığı 1 Ağustos 2023 tarihinde dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanan kısıtlama tedbirini 18 Ekim 2023 tarihinde yaptığı açıklamayla bir sonraki duyuruya kadar uzattı. Türkiye'de en çok zeytin ağacının bulunduğu 2’nci il olan ve zeytin ağacı varlığının yüzde 9’una sahip olan Aydın’da bu yıl rekor miktarda zeytinyağı üretimi gerçekleşti” dedi.

“ÜRETİCİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ”

Başkan Büyükyapıcı afet bölgesinde Başkan Büyükyapıcı afet bölgesinde

Ülke çapında üretilen zeytinyağının iç pazarın ihtiyacını karşıladığını ve stok fazlası verdiğini vurgulayan Bülbül, şöyle konuştu: “Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen bu sınırlama nedeniyle üreticiler ağır depolama maliyetleriyle ve ürünlerinin bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Aynı zamanda, dış pazardan gelen talebin ihracat tedbiri nedeniyle karşılanamaması üreticilerin ve ülkenin 400 milyon Euro gelir kaybı yaşamasına sebep oldu. Yasakla birlikte Türk ihracatçısı, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü sıkıntıya girmiştir. Bu yasağın derhâl kaldırılması ve üretici mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.” 

Kaynak: HABER BÜLTENİ