Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Filiz Özdemir'in haberine göre; Memur-Sen ve Eğitim Bir Sen Aydın Şube Başkanı Fatih Taşpınar yazılı basın açıklaması yaparak eğitim çalışanlarının sorun ve taleplerini sıraladı.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine seslenen Taşpınar açıklamasında özetle şunları ifade etti: “Eğitim çalışanları ve kamu görevlilerinin ücretlerinde oluşan kayıpları ve enflasyona yenilme riskini giderecek mahiyette mali haklarında iyileştirmeler yapılmalıdır. Öğretmenlerin haklarını garanti altına alacak ve öğretmene destek olacak bir meslek kanunu beklentisi karşılanmalıdır. Öğretmenlerin görev, yetki, hak ve sorumluluklarının belirlendiği, mesleki gelişim ve kariyer basamaklarının ve iş güvencelerinin tanımlandığı, öğretmene destek niteliğinde bir meslek kanunu çıkarılmalıdır. Kariyer basamakları düzenlemesinde iptal gerekçeleri kadar eğitimcilerin beklentileri ve verilen taahhütler de dikkate alınmalıdır. Yazılı sınavın kaldırılması; söz verildiği üzere uzman öğretmenlik için aranan hizmet süresinin 5 yıl, başöğretmenlik için aranan hizmet süresinin 10 yıl olarak düzenlenmesi; şube müdürü veya dengi ya da üzeri kadrolarda bulunan eğitim çalışanlarına da şartları taşımaları kaydıyla uzman/başöğretmenlik ünvanı alma hakkı tanınması gibi düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalı, Sözleşmeli öğretmenlere, kadroya geçirilme sürecine ilişkin kalıcı bir düzenleme yapılması beklenmeksizin mazerete ve isteğe bağlı yer değişikliği hakkı başta olmak üzere kadrolu öğretmenlere tanınan haklar verilmelidir. Mülakatla atama yönteminden vazgeçilmelidir.”

“ŞİDDETE KARŞI CAYDIRICI ÖNLEMLER ALINMALI”

Naz-Naz zorlu sınavda: Rakip Ankara Demirspor Naz-Naz zorlu sınavda: Rakip Ankara Demirspor

Açıklamasında son dönemde hızla artan öğretmenlere yönelik şiddet olaylarına dikkat çeken Fatih Taşpınar “Eğitimcilere şiddete karşı caydırıcı yasal düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca öğretmenlere yönelik psikolojik şiddete yönelik adli ve idari soruşturma açılabilmesi için somut adım atılmalıdır. Ücretli öğretmenliğe son verilmeli, öğretmen açığı tamamen kapatılacak şekilde atama yapılmalıdır. Öğretmenlerin yer değişikliği sürecindeki aksaklıklar giderilmelidir. Memur ve hizmetlilerin özlük hakları iyileştirilmelidir. Eğitim kurumları yöneticiliği kadro güvencesine kavuşturularak profesyonel bir meslek olarak yapılandırılmalıdır. Şube müdürlerinin ve şeflerin yetersiz özlük hakları sorumlulukları ekseninde iyileştirilmeli sorunlarına duyarlı bir yaklaşım sergilenmelidir. Deprem bölgesindeki yeni eğitim kurumları hızlıca inşa edilmeli mevcut olanların eksikleri giderilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ