DSİ’ye bağlı Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği dekar başına 40 lira olan sulama paralarını 290 liraya çıkarmıştı. Çine ilçesine bağlı Karakollar Mahallesi ve Yolboyu Mahallesi muhtarları ve çiftçiler sulama paralarına yapılan yüzde 625 oranındaki zamma tepki göstermişlerdi.

Konuyu TBMM Genel Kurul gündemine taşıyan Evrim Karakoz, ayrıca verdiği önergeyle zamların geri çekilip çekilmeyeceğini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.

CHP’li Karakoz TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“AYDINLI ÜRETİCİLERİMİZ SU PARALARINA İSYAN EDİYOR”

“AKP iktidarı kötü ekonomi ve tarım politikaları nedeniyle perişan ettiği üreticilerimizi şimdi de susuzlukla tehdit ediyor. Özellikle, Aydın'da Çine ilçemize bağlı Karakollar ve Yolboyu mahallelerimizdeki üreticilerimiz Devlet Su İşlerine bağlı Koçarlı Sulama Birliğinin 40 liradan 290 liraya çıkardığı sulama paralarına isyan ediyor.”

“ATADAN DEDEDEN KALMA KAYNAKLARDAN KULLANILAN SULAR”

“Burada üreticilerimiz atadan, dededen kalma artezyenden ya da kendi imkânlarıyla açtıkları kuyulardan çektikleri suyu kullanıyor yani hiç hizmet verilmeden çiftçimizden para alınıyor, yetmiyor, bir de yüzde 625 oranında zam yapılıyor.”

“ÇİFTÇİLERİMİZİN SESİNİ DUYUN, ZAMLARI GERİ ÇEKİN”

“Tarım ve Orman Bakanına çağrımızdır: Aydınlı çiftçilerimizin sesini duyun ve sulama paralarına yapılan fahiş zamları geri çekin. Aksi hâlde, tarih sizi üretici düşmanı bir iktidar olarak yazacak.”

Karakoz, TBMM Başkanlığına verdiği önergede Tarım ve Orman Bakanına şu soruları yöneltti:

1- Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği’nin sulama paralarına yaptığı yüzde 650-y-zde 700’leri bulan zamlardan haberdar mısınız? Sulama paralarına yapılan zamlar Bakanlığınızın ve ilgili kurumlarınızın onayı ile mi yapılmaktadır?

Nazillili avukat yönetime talip Nazillili avukat yönetime talip

2- Koçarlı Adnan Menderes Sulama Birliği’nin sulama paralarına yaptığı zamların üreticilerimizin talebi doğrultusunda geri alınması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

3- Vatandaşlarımızın atadan, dededen kalma artezyenlerden ve açtıkları kuyulardan kendi imkanlarıyla çıkardıkları ve tarımsal sulamada kullandıkları sulardan hangi gerekçeyle para alınmaktadır? Üreticinin içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak tarımsal sulamada kullanılan sularla ilgili üreticilerimizi destekleyici düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?

4- Çiftçilerimizin talebi doğrultusunda Aydın’ın Çine ilçesindeki Topçam Barajı’nın

Tarımsal sulama ihtiyacını karşılamaya yönelik kullanımı için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Kaynak: HABER BÜLTENİ