KUTO, TOBB 80. Genel Kurulu'na katıldı KUTO, TOBB 80. Genel Kurulu'na katıldı

Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de enflasyonun mayıs ayında yüzde 70'in üzerine çıkarak zirveyi göreceğini ancak sonraki süreçte uygulanan programla birlikte hızlı bir şekilde düşerek 2026’da tek haneli rakamlara ineceğini açıkladı. Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Petek, Bakan Şimşek’in açıklamasına paralel şekilde yaz aylarında enflasyonun düşüşe geçeceğini ancak bunun uygulanan politikaların sonucunda değil baz etkisiyle gerçekleşeceğini öngördü.

“KAMU MALİYESİ POLİTİKASI YETERSİZ”

Hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının sonuçlarının henüz görülmediğini belirten Ali Petek “Para politikalarıyla bu işin olmayacağı kesinleşmiş durumda. Kamu maliyesi politikası devreye girmeli. Tasarruf tedbirleri 500 araç satmakla olmaz. Bu işin 3 temel ayağı var: Kamu gelirleri, kamu giderleri ve kamu borçlanması. Kamu gelirlerini oluşturan vergilerde tahakkuk etmiş verginin tahsili yükseltmeli, yeni vergilendirme alanları bulunmalı” dedi. Hükümetin kamu maliyesi politikalarına yönelik umutlu olmadığını dile getiren Ali Petek “Şu anda 1.2 trilyon yapılmış sözleşmelerden kaynaklı devletin vazgeçtiği vergi var. Köprüler havaalanları vs. Bunların dörtte birini bile indirseler 250 milyar gibi bir tasarruf olur ve sorunlar çözülür. Devletle bu şekilde sözleşme yapan müteahhitler yatırdıkları paranın yüzde 90’ı geri aldılar. Dar gelirli tasarruf yapıyorsa müteahhitler de yapabilir” ifadelerini kullandı.

“DÖVİZ KURU DÜŞMEMELİ”

Yaklaşan turizm sezonunda hükümetin 100 milyar dolar gibi bir gelir beklediklerini ifade eden Ali Petek “Ancak Türkiye’deki iç fiyatlar yabancı ülkeleri geçti. Turistler Paris’te 6 dolara hamburger yerken Türkiye’de 10 dolara yiyor. Döviz kurunun düşmesi bu süreçte iyi bir şey değil çünkü ihracatı olumsuz

etkileyecektir. İç piyasada talep yokken ihracatın düşmesi ekonomiyi olumsuz etkiler. Bu sebeple döviz fiyatlarının biraz daha yükselmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ