Yeni Kıroba Gazetesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre,  2023’ün son günlerinde konut piyasasında yaşanan “fahiş fiyat” krizi sürüyor. Satılık konut almak isteyen de başını sokacak kiralık ev arayan da istenen yüksek rakamlardan dertli.

Aydın’da ‘SGK borcu’ polemiği Aydın’da ‘SGK borcu’ polemiği

Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’de 10 bin liranın altında 2 + 1 veya 3 + 1 daire bulmak neredeyse imkânsız. Oturulabilir bir daire satın almak isteyenler ise en az birkaç milyonu gözden çıkarmak durumunda.

“ARSA MALİYETLERİ YÜKSEK”

Konuya ilişkin Yeni Kıroba’ya açıklamalarda bulunan Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, “Bize gelen bilgiler alım satımın düşük seviyelerde olduğunu gösteriyor. Durmuş değil ama seviye çok az. Konuta erişim neredeyse imkânsız hale geldi. Bugün bir ailenin oturacağı bir dairenin fiyatı 3 milyon liradan başlıyor. 3 + 1 dairelerin fiyatı buradan başlıyor. Kredilerde de sorun var. Kredi verilse bile bu krediler nasıl ödenecek? Bu koşullarda bırakınız dar gelirliyi, orta gelirli bile ev sahibi olamaz. Acil olarak konut arzı artırılmalı. Arsa maliyetleri yüksek, bu nedenle arz artırılamıyor. Merkez Bankası Başkanı ‘Annemde kalıyorum’ diyorsa, bizim halkımız bitti” dedi.

“İŞİN TADI TUZU KALMADI”

Durmaz, “Ev sahipleri ne yapacağını şaşırdı. Herkes birbirinden etkileniyor. Enflasyonun da üstünde artışlar var. Yüzde 25 sınırlamasına uyan yok. Bırakın onu, enflasyon oranında artırılmasını dahi bazı ev sahipleri kabul etmiyor. Yüzde 100’lerden, 200’lerden bahsediliyor. İşyerleri için de aynı şey geçerli. Bazı işyerleri astronomik rakamlara kiraya veriliyor. Hayatında hiç esnaflık yapmamış birisi bir yer satın alıyor, çok yüksek rakamlara kiraya veriyorlar. İşin tadı tuzu kalmadı” ifadelerini kullandı.

“ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN”

“Biz de ne yapacağız bilmiyorum” diyerek mevcut durumdan yakınan Durmaz, şöyle konuştu:

“İnsanlar arıyor. Kiracı arıyor, ‘Ev sahibi 2 bin 500 lira kirayı 7 bin 500 lira yaptı’ diyor. Bu kabul edilebilir değil. Bakıyorsunuz, bir ev sahibi arıyor, ‘Kiracı evi talan etmiş’ diyor. Ne yapacağını düşünüyor? Halkımıza son 3 – 5 yılda ne oldu anlamıyorum. Herkes maddiyatın peşine düşmüş. İnanamıyorum. Allah yardımcımız olsun. Gerçekten iyi günler geçirmiyoruz.”

Kaynak: KIVANÇ UĞUR