Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre,  Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, “KDV oranları çok yüksek olduğundan sıkıntılı bir durum yaşıyoruz. Yüzde 8 iken yüzde 4’e indirilmesini talep etmiştik. Ama bu kez yüzde 10’a çıktı” ifadeleriyle esnafın yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

Yeni Kıroba’ya konuşan Ongan, “Sektördeki manzara çok iyi değil. Bir defa et ürünlerimizin fiyatları arttı. Sebze, meyve, bakliyat hakeza öyle. Asgari ücret arttı. Kiraların durumu zaten malum. Bu nedenle esnafımız zam talebinde bulundu. Biz de oda olarak bunu günün şartlarına uygun şekilde düzenledik. Lokanta, restoran ve aperatif salonları için fiyat listesi çıkardık. Esnafımızla toplantılar gerçekleştirdik. Birlik başkanımızla da bir araya geldik” dedi.

“ÇARKI DÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini kaydeden Ongan, şöyle devam etti: “Zor günler de geçiriyoruz. İnsanların dışarda yemek yeme alışkanlığı eskiye göre azaldı. Fiyatlar böyle gittikçe eski günlere döneceğiz. İnsanlar sefertasıyla yemek getirecekler. Şu anda et yemekleri 200 liradan aşağı değil. Tek kıymalı pidenin tarifedeki fiyatı 145 lira. Et fiyatları malum. Ciğerin fiyatı bile eti geçmiş durumda. Lokantacılar zam yapmadan nasıl ayakta duracak? Meşrubatların, alkollü içeceklerin fiyatı da arttı. Biz de çarkı döndürme çabası içindeyiz.”

Büyükşehir’in tercih tırına yoğun ilgi Büyükşehir’in tercih tırına yoğun ilgi

“ESNAFIMIZ EZİLMESİN”

KDV oranı konusuna değinen Ongan, “KDV oranları çok yüksek olduğundan sıkıntılı bir durum yaşıyoruz. Yüzde 8 iken yüzde 4’e indirilmesini talep etmiştik. Ama bu kez yüzde 10’a çıktı. Gıdada belki bir sene böyle gidecek. Bizim temel beklentimiz esnafımız ezilmesin. Yüksek maliyetler fiyatlara yansıyor ister istemez. Vatandaşın alım gücü de düştüğü için insanlar lokantaya, restorana 3 kez geliyorsa artık bir kez gelmeye başlıyor. Bir tabak yemek 150 – 200 lira olunca insanlar nasıl yiyecek? Yeni yılda lokanta ve restoranlarda yürürlüğe giren tarifeyle fiyatlarda yüzde 40 civarında bir artış söz konusu. Tabii bunlar tavan fiyat” diyerek sözlerini tamamladı. 

Kaynak: KIVANÇ UĞUR