Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre,  Aydın SMMMO Başkanı Engin Ünsal, meslek mensuplarının içinde bulunduğu sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Mali müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümler acilen hayata geçirilmelidir” çağrısında bulundu.

Oda hizmet binası önünde, meslektaşlarıyla birlikte açıklamada bulunan Ünsal, “130 bin mali müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimiz ivedilikle hayata geçirilmelidir. Devletlerin vergi gelirlerini toplamak, hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bazı verilere ihtiyaçları vardır. Veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir. Veri toplama Mali müşavirlerin beyan ve bildirimleri ile gerçekleşmektedir. Ancak Biz Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Görünürde işverenlerden istenilmekte olan her veri mali müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması Bizlerin streslerini katbekat artırmaktadır” diye konuştu.

Efeler’de katı atık ücretlerine yüzde 80 zam Efeler’de katı atık ücretlerine yüzde 80 zam

“ÖNERİLERİMİZE SESSİZ KALINMASIN”

Rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı hazırlayamaz duruma geldiklerini aktaran Ünsal, şunları kaydetti:

“Ağır iş yükü altında, işletmelerin işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütemez durumda bırakıldık. Sadece Nisan ayında toplam elli altı beyan ve bildirim bizler tarafından verilmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yanında, genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanmış, hâlâ uygulamada birçok tereddüttü barındıran, sebebi olmadığımız enflasyonun düzeltme çalışmaları da aynı takvime sıkıştırılmıştır. Önerilerimize sessiz kalınmaması tek isteğimizdir. Büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır.”

“ENFLASYONUN GERİSİNDE KALDI”

Tüm bu iş yüküne rağmen ücret tarifesinin enflasyonun gerisinde kaldığını bildiren Ünsal, “Bizlerin iş ve yaşam dengesi olumsuz etkilenmektedir. İnsani yaşam hakkımız elimizden maalesef alınmıştır. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. İnsani şartlarda yaşamak, resmi tatillerde ofislerimize mahkûm olmadan tatil yapmak, bayramlarda yetiştirilmesi gereken iş ve işlemleri düşünmeden ailelerimiz ile birlikte kutlamalar yapmak bizlerin de anayasal hakkıdır. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesi, aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

“TALEPLERİMİZ HAKLI VE İNSANİ”

Şu anda meslek camiasında infial halinin mevcut olduğunu vurgulayan Ünsal, sözlerini şöyle tamamladı: “Meslektaşlarımız gece gündüz demeden rutin işlerini yetiştirmenin telaşında iken, geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılması ve beyanname ekine bilançonun eklenmesinin istenmesi, biz mali müşavirlerin adeta cinnet geçirmesine sebebiyet vermektedir. Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarının yüklenmelerinin zamanında yapılması mümkün değildir. Önerilerimize sessiz kalınmaması tek isteğimizdir. Bizler, devletimiz için her türlü fedakârlığı yapan, üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz. Devlet bizim devletimizdir.

Ancak, hiçbir kamu gücünün bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur. 130 bin mali müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ