Koçarlı’da festival coşkusu Koçarlı’da festival coşkusu

Kuşadası’nda 84 yaşındaki sürücü İ.İ idaresindeki otomobil geri manevra yaparken bir kafeteryaya girmiş ve gerçekleşen trafik kazası bir kişinin ölümü, 3 kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanmıştı. Yaşanan olay, sürücülükteki “yaş sınırı” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
Yürürlükteki yasalara göre, ticari araç sürücüleri 69 yaşından sonra trafiğe çıkamıyor. Özel araç kullananlar ise 80 yaşını geçtikten sonra 2 yılda bir sağlık raporu almak zorunda. 
“BELKİ EHLİYETİ İPTAL EDİLECEKTİ…”
Yeni Kıroba’nın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, eski sürücü belgelerinin 1 Ocak 2025 tarihine kadar yenilenmesi zorunluluğunu anımsatarak, “Bu nedenle herkes sağlık kontrolünden geçmek zorunda. Trafikteki insanın 5 duyu organı sağlıklı olmalı. İnsan hayatında sağlığın ve araç kullanmanın arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Bu yasa daha önce çıkmıştı. Bizler ehliyetlerimizi yasa çıkar çıkmaz yeniledik. Sağlık kontrolünden geçmiştik. Hiç yenilemeyenler, bugüne kadar idare ettiler. Zannederim bu yaşlı vatandaşımızın sağlık kontrolüne girmemesinin sebebi bu. Ezbere bir şey söylemek istemiyorum ama sağlık kontrolünden geçmiş olsaydı belki ehliyeti iptal edilecekti ve araç kullanamayacaktı” dedi. 
“69 YAŞA KADAR UZATILMASI UYGUN DEĞİL” 
“Şehirlerarası otobüs kullananların SRC yaşının 69’a uzatılması doğru değil” görüşünü aktaran Özmeriç, “Her ne kadar sağlık kontrolünden de geçseniz 65 yaşının üzerindeki bir insanın uzun yol şoförü olması uygun değil. Şehirlerarasında uyumadan kaynaklı kazalar yaşanabiliyor. Sağlık ve beş duyu organının çalışıyor olması çok önemli” ifadelerini kullandı.
Şoför esnafının güncel sorunları hakkında da konuşan Özmeriç, girdi maliyetlerinde yaşanan artışa dikkati çekti. Buna karşın fiyat ayarlaması yaparken dengenin gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Özmeriç, yılbaşı öncesinde yeni fiyat tarifesinin gündeme gelmesinin gerekli olduğunu söyledi.
“GELİRİMİZ DÜŞTÜ, MALİYETLER YÜKSELDİ” 
Özmeriç, “Aydın’da sorumlu olduğumuz toplu taşıma araçları, servis araçları ve ticari taksilerle ilgili eğitim almadan direksiyona geçemiyorlar. Aydın’da toplu taşıma kullanan vatandaşlarımız güvenerek bu araçları kullanabilirler. Hem araçlar her yıl TÜVTÜRK ve belediye tarafından kontrol ediliyor. Şoförlerin yeterlilikleri de kontrol ediliyor. Tabii şoför bulmanın maliyetleri yükseldi. Bu da ayrı bir sorunumuz. Tabii bu mesleği yapan arkadaşlar eğitimden geçiyor. İşçilik maliyetinin oranı yükseldi. Eskiden biz 4’te biri olarak düşünürdük şoför maliyetini. Şimdi şoförlerimiz hemen hemen bizim işimize ortak oldu. Zorlaşan şartlar karşısında haklı olarak böyle oldu tabii. Hem gelirlerimiz düştü hem işçilik maliyetleri yükseldi. Biz dikkatle çalışıp, insanları güvenli bir şekilde ulaştırmanın gayreti içindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİ KIROBA