AK Parti’li Sarıbaş’tan bütçe konuşması AK Parti’li Sarıbaş’tan bütçe konuşması

Yeni Kıroba Gazetesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre, CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde 81 ile heyetler gittiğini ve çalışma yapıldığını belirterek, adayların peyderpey netleşeceğini ifade etti.

Bir televizyon kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Tezcan, 2023 seçimlerinin ardından “ittifak” kavramının, “seçim işbirliği” kavramına evrildiğini belirterek, “Yeni bir kavramsallaştırmaya ihtiyaç vardı. Bu toplumsal bir ihtiyaçtı. Seçmen, ittifaktan ziyade seçim işbirliklerine odaklandı. İttifaktan değil, işbirliğinden bahsediyoruz. Bunun iki boyutu var, birincisi siyasetin örgütlü yapısının siyasi ittifakları oluşturması… Ama bunlar toplumsal ittifaklara dönüştüğü zaman anlamlı hale geliyor. Seçmen sandıkta toplumsal bir ittifakı yarattığı zaman bunun bir anlamı var” dedi.

İYİ Parti’yle işbirliği olup olmayacağı tartışmalarına değinen Tezcan, “İşbirliği süreci bitti diye düşünmüyorum. Siyasal işbirliği, toplumun işbirliği beklentisi sona ermedi. İBB’de grup başkanvekilinin tekrar aynı şekilde seçilmesi, ittifakın devam etmesi için irade beyan etmeleri, birçok siyasetçinin, birçok milletvekilinin bu konuda görüş bildiriyor olması tabanda esaslı bir işbirliği ihtiyacının olduğunu gösteriyor. Yerel seçimlerin dinamikleri farklıdır. Eskiden de partilerin tavanında ittifak olmazken, tabanda işbirlikleri yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

2014 YEREL SEÇİMLERİNİ ANIMSATTI

2014 yerel seçimlerinde genel merkezlerin kararı olmamasına karşın birçok seçim çevresinde MHP seçmeninin CHP adaylarına oy verdiğini, yine aynı şekilde başka seçim bölgelerinde de CHP seçmeninin MHP adaylarına oy verdiğini anımsatan Tezcan, şunları kaydetti:

“Yerelde işbirlikleri yapılır. Önümüzdeki süreçte yerelde bu işbirlikleri ekseninde yürüyecek gibi gözüküyor. Siyasette hiçbir zaman kesin ve keskin ifadelerin sürekli devam edeceğini söylemek mümkün değil. İYİ Parti ayrı bir siyasi kimliğiyle yürüyeceğini söylüyor. Buna ancak saygı duyarız. Ama seçmen de diyecek ki, ‘birlikte yürümeniz lazım.’ diyorlar. Buna, siyasetin uzun süre kayıtsız kalacağını düşünmüyorum. Şu andaki açıklamalar üzerinden çok endişeye kapılmanın, partilerin birbirleriyle ilgili izah etmek zorunda kalacak sözleri söylemenin doğru olmadığını düşünüyorum. Şunu unutmayalım, 2019’da Türkiye’nin ihtiyacı olan ittifakı toplumsal ittifaka çevirdik. Dün beraber yürüdüklerinizle bugün farklı sözler söyleniyor diye köprüleri atamazsınız. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte bu mutlaka, yerelde kendine özgü yeni dinamikler yaratacaktır. Yeni imkânlar ortaya çıkacaktır.”

MEVCUT BAŞKANLAR İÇİN MEMNUNİYET ANKETİ

CHP’nin aday belirleme yöntemine de değinen Tezcan, “81 ile, bütün seçim çevrelerine heyetler gitti. Milletvekilleri ve parti meclis üyelerinden oluşan heyetler gitti. Bütün aday adaylarıyla, kanaat önderleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaptılar. Onlar öneriler getiriyor. Bir yandan da anketler devam ediyor. Mevcut belediye başkanlarının memnuniyet anketleri yapılacak. Bunda yüksek oranda çıkanlarla devam kararı verilecek. Bunu MYK belirleyecek. Peyderpey netleşir. Bütün belediye başkan adayları bir günde netleşmez. Hazırlananlar varsa Parti Meclisi’nden bir miktarı çıkar” değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak: KIVANÇ UĞUR