Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre; Kış ve ilkbahar aylarında yeterli yağışın düşmediği Aydın’da çiftçiler, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “kısıtlı sulama programı” çerçevesinde az suyla fazla alanı sulamak zorunda kalacak. Barajlardan yalnızca 2 kez su alabilecek çiftçiler, arta kalan sulamayı artezyen gibi seçeneklere başvurarak gerçekleştirecek.

Başkan Çerçioğlu Bozdoğan’ın yollarını yeniliyor Başkan Çerçioğlu Bozdoğan’ın yollarını yeniliyor

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, karşı karşıya kalınan tarımsal kuraklık riski karşısında Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesinin ivedilikle yaşama geçirilmesi çağrısında bulundu.

BEKLENEN YAĞIŞLAR GELMEDİ

Yeni Kıroba’ya özel açıklamalarda bulunan Kendirlioğlu, “Barajlar yeterli yağış olmadığı için istenildiği gibi dolmadı. İlkbahar aylarında beklediğimiz yağışlar olmadı. Son 3 ayda barajları belli bir noktaya getirecek bir yağış olmadı. Hal böyle olunca Tarım İl Müdürlüğü, DSİ ve Ziraat Odaları bir toplantı yaparak elimizdeki mevcut suyu nasıl değerlendiririz noktasında planlar yapıldı. Sonuçta valilik kararı olarak 2 kat su meselesi valilik kararı olarak aktarıldı” dedi.

“KISITLI SUYLA ÜRÜN YETİŞTİRİLECEK”

Yazlık bitki ekimlerinde eldeki kısıtlı suyu kullanacaklarını dile getiren Kendirlioğlu, “Şu anda

40 günlük suyumuz var. Yatak suyuyla bir buçuk ayı bulur. Ağustos’un 15’ine doğru suyumuz biter. Bu su, normal şartlarda yeterli gelmez. Son suları çiftçimiz kendi imkânlarıyla, artezyen gibi imkânlarla sezonu tamamlayacak. Eylül’e geldiğimizde suyla ilgili sorunumuz kalmaz. Bizim gayemiz Eylül’e getirebilmek. Kısıtlı suyla çiftçilerimiz ürün yetiştirecek. Burada önemli olan suyu tasarruflu kullanmak. Bu çok önemli. Çiftçilerimize tavsiyemiz, elimizdeki kısıtlı suyu ellerinden geldiği kadar ekonomik kullanmaları. Önemli olan tarlayı değil, bitkiyi sulayabilmek. Bitki yeterli ihtiyacı almalı. Çok su, çok ürün demek değildir. Damlama sulamaya, modern sulamaya bir an önce geçmemiz gerekiyor. En az suyla en fazla yeri sulamamız lazım” ifadelerini kullandı.

AYDIN’IN ‘ÇILGIN’ PROJESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ’ye Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması projesini sunduklarını hatırlatan Kendirlioğlu, şunları kaydetti: “2025 yılında proje ihalesine çıkılacağı söylendi. Bir an önce bu projenin yaşama geçirilmesi Aydın tarımı ve ülke tarımı için son derece önemli. Eğer bu gerçekleşirse Kemer Barajı’nın 3 katı su Akdeniz’e akıyor. Bu suyun bir kısmını Kemer’e çevirdiğimizde Aydın’ın tarımının kurtuluşu olacaktır. Yılda bir milyon 200 bin ton su Akdeniz’e akıyor. Bu rakam da Kemer Barajı’nın kapasitesinin 3 katı. Biz bu projeye, ‘çılgın proje’ adını veriyoruz. Aydın’ın çılgın projesinin bir an önce yaşama geçmesi en büyük dileğimiz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ