CHP’li Bülbül’den  şike iddiasına tepki CHP’li Bülbül’den şike iddiasına tepki

Kuvayi Milliye direnişinin ilk örgütlü baskını olarak tarihe geçen Malgaç Baskını 104. yıl dönümünde Sultanhisar’da çeşitli etkinliklerle anıldı. Tören Sultanhisar’da Devlet Karayolu üzerinde bulunan Malgaç Baskını Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törene Sultanhisar Kaymakamı Bahadır Güneş, Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Yörük Ali Efe’nin torunu eski emekli vali Kayhan Kavas, İlçe Emniyet Amiri İbrahim Yörük, İlçe Jandarma Komutanı Bekir Göçmen, daire müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikler zeybek gösterisi ile başladı. İlçe Kaymakamı Bahadır Güneş ve Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya anıt önüne çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya günün önem ve anlamını belirten konuşma yaptı.

BAŞKAN YILDIRIMKAYA BASKINI ANLATTI

Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya Malgaç baskının ulusal direnişe dönüştüğünü ifade ederek “Türk ulusu senelerce süren Balkan ve 1.Dünya Savaşlarında yorgun ve bitkin çıkmış, Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalamıştı. Mütarekenin 7.maddesine göre; Anadolu yer yer işgal ediliyordu. 15 Mayıs 1919 Perşembe günü İzmir, 27 Mayıs 1919’da Aydın işgal edildi. Bu kargaşa ortamında halkın içinde bir takım kıpırdanmalar vardı. Yörük Ali Efe, Yüzbaşı Ahmet Bey ve birkaç memurdan oluşan arkadaşlarıyla bir şeyler yapabilmek düşüncesiyle Çine’de canla başla çalışıyorlardı. Yörük Ali Efe Müfrezesi başlangıçta Çine Yağcılar Köyünde 17 kişi ile mücadele kararı aldı. 1 Haziran 1919 günü Yenipazar’ın Donduran Köyüne geldi. Uğradıkları yerlerde topladıkları gönüllülerle müfrezenin mevcudu 60 kişiye ulaştı. 15 Haziran’ı 16 Haziran’a bağlayan gece Donduran’dan yola çıktılar. Gece saat 02.00’de Menderes nehrinden sallarla karşıya geçtiler. 1 saat sonra Sultanhisar-Atça arasındaki demiryolu hattına vardılar. Teğmen Zekai Bey, Malgaç Demiryolu köprüsünün ayaklarına dinamitleri yerleştirirken birkaç zeybekte telgraf tellerini kesmişti. Büyük bir gürültü ile patlayan dinamitler

demiryolu köprüsünü tahrip etti. Bu patlamadan birkaç dakika sonra Atça’da sahur topu atılmıştı. Bu sahur topu, şaşırtmaca görevini de yerine getirmişti, Yunan askerleri köprünün uçurulması için patlatılan dinamit lokumlarını sahur topu sanmışlardı. Malgaç Baskını ile işgal ordusuna Aydın Ovasında unutamayacağı bir ders verilmişti. Kazanılan başarı, zeybeklerin cesaretini artırmıştı. Bu baskın yerel direnişin örgütlenmesinde ve giderek ulusal direnişe dönüşmesinde öncü rol oynamıştır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Editör: ERDAL GÜNDÜZ