Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre,  Cumhur İttifakı, Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesinde hangi partiden aday çıkaracakları konusunda anlaşmaya vardı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Manisa ve Mersin’de MHP’nin aday çıkaracağını, bunun dışındaki illerde AK Parti adaylarıyla seçime girileceğini açıkladı.

Büyükşehirlere göre parti dağılımının netleşmesinin ardından gözler, Cumhur İttifakı’nın Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayının kim olacağına çevrildi. Siyasi kulislerden edinilen bilgilere göre, AK Parti’de Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Aydın Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş’ın ismi ağır basıyor.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Savaş’ın tekrar aday gösterilmesi durumunda Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’yla Milletvekili Savaş, yerel seçim yarışında üçüncü kez karşı karşıya gelmiş olacak.

İLK KEZ 2014’TE RAKİP OLDULAR

Aydın’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan ilk seçim olan 2014 yerel seçimlerinde Çerçioğlu CHP’nin, Savaş ise AK Parti’nin adayı olarak yarışa katılmıştı. Bu seçimde Çerçioğlu yüzde 43,8’lik oranla 285 bin 165 oy alarak Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ilk başkanı olmuştu. Savaş ise yüzde 29’luk oranla 189 bin 824 oy alarak yarışı ikinci sırada tamamlamıştı. Cumhur İttifakı’nın olmadığı bu seçimde MHP adayı olarak Büyükşehir yarışına giren Ali Uzunırmak ise yüzde 21 buçukluk oranla 140 bin 307 oy alarak üçüncü olmuştu.

2019’daki yerel seçimlere ise Başkan Çerçioğlu Millet İttifakı’nın, Mustafa Savaş ise Cumhur İttifakı’nın adayı olarak katılmıştı. Çerçioğlu yüzde 53,94’lük oran ve 368 bin 791 oyla ikinci kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken, Savaş yüzde 43,74’lük oran ve 299 bin 56 oyla yarışı ikinci sırada tamamlamıştı.

Türkiye Diyanet Vakfı 35 milyona yakın ihtiyaç sahibine kurban eti ulaştırdı Türkiye Diyanet Vakfı 35 milyona yakın ihtiyaç sahibine kurban eti ulaştırdı

2019’DA İTTİFAKLA, 2024’TE TEK BAŞINA

Siyasi arenada şimdi gözler, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere çevrildi. Çerçioğlu’nun adaylarının CHP Parti Meclisi tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenirken, Cumhur İttifakı’nın Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için üçüncü kez Mustafa Savaş’ı aday göstermesi “kuvvetle muhtemel” görülüyor. Ancak 2024’ün 2019’dan farkı, AK Parti ve MHP’nin ittifak çatısı altında, CHP ve İYİ Parti’nin ise ayrı ayrı seçime girme kararı alması.

2019’da CHP’yi destekleyen İYİ Parti’nin Büyükşehir ve ilçelerde ayrı aday çıkaracak olmasının sonuçlara nasıl yansıyacağı merak edilen konuların başında geliyor.

Kaynak: KIVANÇ UĞUR