Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre,  Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, sektördeki güncel sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkaya, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ÇKS ve TARSİM sigortasını yaptırmayan üreticilere prim desteği vermemesi ile asgari ücret ve yem fiyatlarında yaşanan artışın üreticilerde sıkıntıya neden olduğunu söyledi.

Taze meyve sebze ve mamul ihracatında 2024 sonu hedefi 6,5 milyar dolar Taze meyve sebze ve mamul ihracatında 2024 sonu hedefi 6,5 milyar dolar

“KAYIT DIŞI ÜRETİMİN ÖNÜ AÇILIYOR”

Aydın’da süt desteğinden 13 bin civarında üreticinin yararlandığını ifade eden Başkaya, “Bu üreticilerimizden 10 bininden fazlası 8 ile 15 baş arasında hayvana sahip, yıllık 10 ton ve altında süt üretimi yapıyor ve 30 kuruşluk süt desteği alıyor. Üreticinin 30 kuruştan yıllık hak edeceği toplam 3 bin liralık desteğin 2 bin lirası aidat, yaklaşık bin lirası da TARSİM sigorta bedeli olarak elinden alınacak. Daha işin içinde ÇKS ve döner sermaye ödemeleri de var. Bu yüzden küçük üretici, örgütlerden ayrılıyor. Bu nedenle kayıt dışı üretimin önü açılıyor. Bu hatadan bir an önce dönülmeli” sözlerine yer verdi.

PRİM DESTEĞİ VERMEYİ PLANLIYORLAR

Birlik olarak üyelerinin her zaman yanında olduklarını anlatan Başkaya, aidatını düzenli olarak ödeyen üyelerine 600 lira sigorta prim desteği vermeyi planladıklarını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na süt ve buzağı prim desteklerini yükseltmeleri çağrısında bulunan Başkaya, süt üreticilerinin artan yem ve diğer girdi maliyetlerinin dikkate alınarak, süt fiyatının yeniden belirlenmesini talep ettiklerini de söyledi. Başkan Başkaya, “Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatları için bir an önce toplanmalı. Bence yılın ilk üç ayında süt fiyatı 15 lira olmalı. Bu ücrete ek olarak 1,5 lira süt soğutma ve toplama bedeli ile 1 lira da süt desteği belirlenmeli. Mevcutta süt üreticinin eline 11-12,5 lira geçiyor” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: KIVANÇ UĞUR